Hospitalisatieverzekering Ethias

Ethias voorziet net als de meeste privéverzekeraars twee hospitalisatieverzekeringen: één voor particulieren en één voor ondernemingen. In het eerste geval biedt men drie formules aan: Medi-Basis, Medi-Comfort en Medi-Plus.

Medi-Basis

De basisverzekering, de Medi-Basis dus, heeft over het algemeen een minder brede dekking als zijn equivalenten bij andere verzekeraars. Zo vergoed deze verzekering wel de medische kosten van de ziekenhuisopname, maar niet de kosten voor en na de opname. Tevens komt deze verzekering niet tussen voor de welbekende zware ziektes, hiervoor dient men dus een Medi-Comfort of Medi-Plus verzekering af te sluiten, die in dat geval wel telkens tussenkomt (met of zonder opname in het ziekenhuis).

Standplaats België verplicht

De Medi-Basis is zoals de meeste basisverzekeringen af te sluiten op eender welke leeftijd. Dit in tegenstelling tot de twee andere formules, waarvan men een contract kan afsluiten tot de leeftijd van 64 jaar. Dit is dus vergelijkbaar met de aanvullende waarborgen die de Christelijke Mutualiteiten aanbieden. In tegenstelling tot bijvoorbeeld DKV heeft Ethias geen formules voor mensen zonder vaste verblijfplaats in België, het complete gamma is enkel bestemd voor personen die wettelijk in België zijn gedomicilieerd. De verzekeringen zijn weliswaar in heel de wereld geldig, maar toch raadt men aan een extra verzekering Ethias Assistance af te sluiten voor landen die geen onderlinge overeenkomst met België hebben gesloten.

Plus en Comfort: meer terugbetalingen

De Medi-Basis sluit bovendien vruchtbaarheidsbehandelingen (in welke vorm dan ook) uit van enige vergoeding. De extra waarborgen van Medi-Comfort en Medi-Plus schuilen tenslotte vooral in de terugbetalingen van de reguliere ziekenhuisopnamen. Waar Medi-Basis namelijk wel tot 6.200 euro per jaar tussenkomt per persoon voor een twee- of meerpersoonskamer, gelden voor een eenpersoonskamer dagvergoedingen die afhankelijk zijn van de hoogte van de premie. Bij Medi-Plus komt men daarentegen voor maximaal 25.000 euro per jaar per persoon tussen voor een meerpersoonskamer en werkt men met een vaste dagvergoeding van 40 euro voor een eenpersoonskamer. Bij Medi-Comfort tenslotte geldt er geen limiet van tussenkomst, ongeacht de keuze van de kamer.

Ondernemingen

De hospitalisatieverzekering voor ondernemingen van Ethias dekt zowel de personeelsleden als hun gezinsleden. Deze verzekering voorziet in de terugbetaling van alle kosten waarvoor de wettelijk verplichte ziekteverzekering tussenkomt en een aantal vooraf bepaalde gevallen die niet door de mutualiteit worden vergoed, zoals bijvoorbeeld protheses. Deze verzekering (in tegenstelling tot de particuliere variant) vergoed eveneens de medische kosten die gemaakt worden twee maanden voorafgaand en zes maanden na de opname. Tenslotte zijn de ambulante kosten bij zware ziekten gedekt. Alle andere waarborgen zijn bij Ethias onderling met uw makelaar te bespreken.